Dekorativne tehnike zidova za enterijer iz snova

Verovatno najpristupačniji način da osvežite enterijer i donesete potpuno novu energiju jeste promena boje zidova.

Od klasičnog krečenja, pa do finih dekorativnih tehnika ukrašavanja o kojima ćemo govoriti u nastavku, promena boje i dekoracije zidova je daleko najprilagodljivije i ekonomski najprihvatljivije rešenje koje vam dizajner enterijera može ponuditi.

Zato smo pripremili listu 6 najinteresantnijih dekorativnih tehnika zidova koje možete koristiti kako biste naglasili detalje, doneli autentičnost i osveženje u vaš enterijer.

1. Travertino

Jedna od danas najpopularnijih tehnika dekoracije zidova jeste upravo Travertino. Ova tehnika se odlikuje efektom prirodnog kamena po kome je i dobila ime.

Sastav boje koja se koristi obogaćen je mermernim prahom i kvarcnim peskom zbog čega se na zidovima dobija efekat kamena različitih nijansi.

Tehnika Travertino, dostupna je u nekoliko granulacija, tačnije tri, od ekstra fine do grube, a stepen granulacije utiče na dubinu tragova koji ostaju na zidu.

Što se tiče mesta primene, osim na zidovima, Travertino najčešće se koristi i kao dekorativna tehnika na elementima u kuhinji, dnevnoj sobi, ili recimo na kaminu.

2. Madreperlato

Jedna od najlepših i izuzetno elegantnih dekorativnih tehnika zidova koje vam dizajner enterijera može ponuditi je i Madreperlato.

Kao što se to može zaključiti iz samog naziva, ova dekorativna tehnika daje efekat bisera na zidovima. Može se raditi u više boja i nijansi, a rezultat je uvek efektan. Veoma bitna karakteristika ove tehnike je da se boje proizvode od ekoloških, netoksičnih i materijala bez mirisa.

Osim na zidu, može se koristiti i na plafonu.

3. Stucco Veneziano

Još jedna dekorativna tehnika inspirisana Italijom, ovoga puta Venecijom, jeste Stucco Veneziano.

Elegantan završni sloj koji se stvara na zidovima primenom tehnike odaje utisak da ste u nekoj od velelepnih venecijanskih palata.

Odlikuje je sjajna glatka površina, sa dozom prefinjenosti, ali i veliki izbor boja, koje se mogu rangirati od nežnih pastelnih tonova, pa sve do jakih i punih nijansi.

4. Velvet

Velvet tehnika je izuzetna pre svega zbog osećaja elegancije, prefinjenosti i sofisticiranosti koju donosi u prostor. U širokom spektru boja i nijansi, od onih najnežnijih i svetlih, pa sve do tamnijih koje se mogu porediti sa bojom zemlje, Velvet donosi željeni estetski efekat u svaki dom. Dakle, ako je ideja postići sofisticirani efekat svile mekane na dodir, tehnika Velvet je fantastičan izbor u dizajnu enterijera.

5. Sahara

Ako ste za tehniku koja će doneti bogatu i složenu teksturu, onda je tehnika Sahara pravi izbor.

Sa kombinacijom boja i nijansi, dobijate efekat koji podseća na raskošne katedrale ili luksuzne vile širom Italije.

Odlična stvar u vezi sa tehnikom Sahara je ta što se može lako primeniti kao sredstvo za akcentovanje, kako u velikim tako i u malim prostorima.

6. Cadoro

Za kraj, tehnika Cadoro, naravno inspirisana Italijom, donosi fin dekorativni reflektujući biserni efekat u enterijer.

Kao i neke od prethodnih tehnika, i Cadoro je izuzetno mekana na dodir, poput svile, a dostupna je u širokom spektru različitih nijansi i boja.

U zavisnosti od primene tamnijih ili možda svetlih nijansi Cadoro tehnike, dobija se topla i prijatna površina koja oplemenjuje unutrašnji prostor.

želiš i ti da imaš spektakularan enterijer u svom domu?

zakaži besplatnu online konsultaciju u kojoj ću ti objasniti kako da dođeš do doma koji je baš po tvojoj meri.