Kako odabrati savršenu paletu boja za enterijer?

Nema sumnje da svaki dizajner, bilo da se radi o dizajnu enterijera, nameštaja, grafičkom dizajnu, ili nekoj drugoj vrsti dizajna, odlično poznaje moć palete boja i to koliko je ona važna za celokupni doživljaj krajnjeg proizvoda.

Dokazano je da boje izazivaju određena osećanja i utiču na raspoloženje ljudi. Taj uticaj boja naziva se psihologija boja.

Ipak, dizajneri enterijera se pored psihologije boja, moraju osvrnuti i na želje i preferencije klijenta kako bi stvorili harmoniju između ličnosti klijenta i prostora. Da bi se to postiglo, važno je odrediti paletu boja koja će se koristiti u dizajnu. Evo par koraka kako odabrati savršenu paletu boja za enterijer.

Kako boje utiču na ljude?

Pre nego što pređemo na izbor palete boja za dizajn vašeg enterijera, dobro je videti kako zapravo boje utiču na ljude, na njihovo ponašanje, raspoloženje, kreativnost i inspiraciju.

Jedne boje se uklapaju bolje u određenim prostorijama, dok se druge bolje uklapaju u drugim. Boje ovde možemo podeliti na tople, hladne i naravno neutralne. Na primer, tople boje su crvena, narandžasta i žuta, hladne su plava, zelena, ljubičasta, dok su neutralne bela, crna, siva, braon.

Neutralne boje su najlakše za kombinovanje i one se uklapaju gotovo svuda, u skoro svakoj prostoriji u stanu ili kući.

Što se tiče toplih boja, žuta i crvena se dobro uklapaju u dnevnim sobama i trpezarijama, a moguće je koristiti ih i u okviru ulaznih zona, odnosno u hodnicima. Ove boje podstiču emocije kao što su ljubav, strast, sreć i radost, ali treba znati da je crvena takođe poznata i kao boja koja podstiče bes.

Kako izabrati paletu boja za dizajn enterijera?

U narednim koracima, definisaćemo kako se dolazi do palete boja koja je pogodna za baš Vaš enterijer.

1. Pronađite inspiraciju i pronaći ćete boje

Da biste izabrali savršenu paletu boja za svoj enterijer, od nekuda se mora početi.

Dobar početak je da odredite jednu ili par boja koje biste koristili. To može biti inspirisano predmetima ili bojom zidova u već postojećem enterijeru, Vašom omiljenom bojom, nekim predmetom koji vam se sviđa, ili slikom koju ste pronašli na internetu i koja Vas inspiriše.

Tako odabrana, početna boja ili boje određuju sve dodatne boje u paleti i nijanse koje se mogu koristiti u dizajnu enterijera.

Još jedna pomoć može biti takozvani točak boja ili ton karta na kojoj možete pronaći tri kategorije boja: osnovne (crvena, plava i žuta), sekundarne (narandžasta, zelena, ljubičasta) i tercijarne koje zapravo predstavljaju kombinacije primarnih i sekundarnih tako da daju određene nijanse. Odabirom Vaše omiljene boje na ovakav način možete odmah imati jasan pregled o tome koje su ostale boje koje se sa njom mogu kombinovati.

2. Proverite osvetljenje u prostorijama

Veoma važna stavka pri određivanju palete boja jeste provera količine osvetljenja (prirodnog i veštačkog) u prostoru. Činjenica je da svetlo utiče na to kako ljudsko oko doživljava boju.

Ako klijent preferira toplije veštačko osvetljenje, onda je vrlo verovatno da će boje imati dodatnu nijansu žute. S druge strane, hladnije osvetljenje će uticati na to da boje izgledaju svetlije.

U ovakvim situacijama, uvek je dobro imati uzorak boje, materijala ili tkanine koju ćete potom testirati u određenim uslovima osvetljenja kako biste se uverili da sve izgleda onako kako je osmišljeno projektom enterijera.

3. Kreirajte paletu boja

Poslednji korak jeste da zapravo kreirate paletu boja. Opet ćemo koristiti točak boja na kome se nalaze sve potrebne informacije.

Ovde je važno reći da možete birati boje koje će se uklopiti u ostatak enterijera ako je reč o dizajnu koji se bavi renoviranjem ili dorađivanjem već postojećeg enterijera, bilo da je reč o samo jednoj prostoriji ili se radi o čitavom domu.

Dakle, ako ste u prvom koraku definisali jednu ili par boja koje vam se sviđaju, sada možete birati ostale, a preporučuje se da birate na osnovu šeme boja koja može biti monohromatska, komplementarna, kontrastna ili možda analogna.

Monohromatska šema se odnosi na više nijansi iste boje.

Kontrastna šema se odnosi na boje koje su na suprotnim stranama točka boja. Dakle, u tom slučaju se kombinuju zelena i plava, crvena i ljubičasta, itd.

Kada je reč o komplementarnim bojama, one su po prirodi komplementarne jedna drugoj, odnosno dopunjuju se. Jedna od popularnih opcija bi bila na primer kombinacija plave i narandžaste.

Analogna šema boja se zasniva na bojama koje se nalaze jedna pored druge na točku boja. Recimo, žuta se može koristiti sa narandžastom ili zelenom.

Izborom jedne od četiri šeme, veoma lako možete definisati izgled palete boja, bez obzira da li se radi o dizajnu na osnovu postojećeg stanja ili se čitava prostorija ili dom dizajniraju od početka.

želiš i ti da imaš spektakularan enterijer u svom domu?

zakaži besplatnu online konsultaciju u kojoj ću ti objasniti kako da dođeš do doma koji je baš po tvojoj meri.