Šta morate znati PRE angažovanja dizajnera enterijera?

S vremena na vreme može se čuti da je dizajn enterijera luksuz rezervisan samo za ljude sa velikom količinom novca, da je to bacanje para i da nema potrebe angažovati profesionalca jer to možete i sami. Ipak sve to daleko je od realnosti.

Danas, pronalazak i angažovanje dizajnera enterijera nije luksuz, skupa investicija ili kako mnogi vole da kažu bacanje para, već je to realna potreba svakog ko želi funkcionalan, komforan, i na kraju krajeva lepo uređen dom po svojoj meri.

Kao osoba saiskustvom, veštinama i kontaktima, dizajner enterijera je zapravo tu da vampomogne da napravite mesto ugodno za život, prostor u kome ćete se osećati kaoni na jednom drugom mestu.

Da biste seuverili da je to tako, morate razgovarati sa barem jednim dizajnerom. Ako ste razmišljali o kontaktiranju i angažovanju profesionalnog dizajnera, postoji par stvari koje biste trebali da uzmete u obzir unapred kako bi saradnja bila što kvalitetnija i uspešnija.

1. Definišite očekivanja

Ukoliko imate određene ideje, jasnu ili barem približnu viziju onoga kako biste želeli da vaš enterijer izgleda, na dobrom ste putu. Bilo da su to vaše lične ideje ili ste možda naleteli na neke izuzetne primere na internetu, definisana očekivanja dovešće do toga da saradnja sa dizajnerom bude daleko uspešnija.

Ukoliko planirate da uređujete svoj prostor za život, pretražite internet, proverite neke ideje, i sasvim sigurno ćete pronaći nešto što će poslužiti kao dobra polazna tačka za saradnju.

Ipak, čak iako nemate baš nikakvu predstavu o tome kako želite da vaš prostor izgleda, i nemate vremena za samostalno istraživanje, dizajeri su tu da vam pomognu da otkrijete svoj sopstveni stil, da naprave funkcionalno rešenje prilagođeno vašim potrebama (proverite naš test za to kakav je dizajn za Vas).

2. Zapišite svoje ideje

Većina ljudi pre izbora dizajnera obavi lična istraživanja. Internet generalno, a posebno društvene mreže, puni su ideja -  od stručnih predloga do lakih trikova za lepši dom.

Svaka internet stranica i profil koji se bavi temom enterijera može poslužiti kao fantastičan izvor informacija, ideja i inspiracije. Na neki način, oni su svojevrstan portfolio mnoštva dizajnera koji dele svoje prethodne radove i koncepte kako biste ih eventualno angažovali ili dobili ideje za svoj prostor.

Takođe, svaki iskusni dizajner ima svoj lični sajt, portfolio prethodnih radova gde možete videti koji stil otprilike koristi, na kakvim projektima je prethodno radio i odlučiti da li bi takva osoba vama odgovarala za saradnju.

Sigurno jeda ćete u tom procesu pretrage naleteti na najmanje nekoliko rešenja koja će vam se dopasti. U tom slučaju, uvek zabeležite sve što vam se sviđa jer postavljate osnovu za vaš enterijer. Ako znate šta volite, šta vam se sviđa, a šta ne, biće mnogo lakše doći do idealnog rešenja.

3. Dobra komunikacija je pola posla

Dobar dizajner enterijera će uvek želeti da čuje vaše ideje pre nego da iznosi svoje ili možda nameće rešenja koja se vama ne dopadaju.

Dobra komunikacija je zaista pola posla. Ako vi znate šta želite i volite i to ste jasno rekli svom dizajneru, on ili ona će lakše moći da proceni vaše potrebe i osmisli rešenje koje će učiniti da prostor bude uređen prema vama.

Zato razgovarajte otvoreno, bez bilo kakve nelagodnosti. Iznesite svoje ideje, i dobićete povratnu informaciju. Uz produktivni razgovor, iskustvo saradnje ćebiti obostrano zadovoljavajuće.

4. Jasno odredite budžet

Poslednja,ali ne i najmanje važna stavka jeste da definišete svoj budžet u skladu sasvojim očekivanjima.

Prva stvarkoja će biti uključena u budžet jeste cena koju će dizajner naplatiti za svoju uslugu. Ovo naravno varira, ali ako se već upuštate u istraživanje i tražiteideje posećujući brojne sajtove, pogledajte koje su okvirne cene usluga dizajna enterijera.

Osim toga,tu je i budžet za sav potreban materijal. Ovde se misli na sve što će dizajnerupotrebiti u vašem domu, od pločastih materijala, tekstila, preko nameštaja,dekoracije, farbe, osvetljenja, itd.

Stoga, potrudite se da koliko god  možete definišete ove ključne elemente kako biste sebi olakšali kompletan proces i zajedno sa dizajnerom došli do idealnog rešenja za vaš dom. Kvalitetan dizajner enterijera će imati sluha za Vaše želje i potrebe, i dopuniće ih neophodnim znanjem i iskustvom kako bi rezultat bio upravo ono što Vama treba.

želiš i ti da imaš spektakularan enterijer u svom domu?

zakaži besplatnu online konsultaciju u kojoj ću ti objasniti kako da dođeš do doma koji je baš po tvojoj meri.